Едно от най-прочутите изображения в съвременната астрономия, разкриващо колосални кули от междузвезден

...
Едно от най-прочутите изображения в съвременната астрономия, разкриващо колосални кули от междузвезден
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб улови Стълбовете на сътворението с нова дълбочина

Едно от най-прочутите изображения в актуалната астрономия, разкриващо колосални кули от междузвезден газ и прахуляк, наречени " Стълбовете на сътворението ", беше снимано с по-голяма дълбочина, яснота и цвят от галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", заяви. 

Новият аспект на " Стълбовете на сътворението ", станал прочут за първи път, когато е сниман през 1995 година от обсерваторията-предшественик на " Джеймс Уеб ", галактическия телескоп " Хъбъл ", беше разгласяват от НАСА.

Зашеметяващите изображения демонстрират големи, извисяващи се колони от плътни облаци от газ и прахуляк, където се образуват млади звезди в региона на мъглявината Орел, в съзвездието Змия, на към 6500 светлинни години от Земята. Изображението се трансформира в международен културен феномен, декориран върху ежедневни предмети, вариращи от тениски до чаши за кафе.

Телескопът " Джеймс Уеб " ги снима в близката инфрачервена област от спектъра с още по-голяма акуратност, разкриваща контурите на доста повече звезди и облаци от газ и прахуляк. 

See the Pillars of Creation like never before!

First made famous by in 1995, revisited this iconic part of the Eagle Nebula, revealing new details and hidden stars:
— NASA (@NASA)

Новите изображения " ще оказват помощ на откривателите да преработят своите модели на звездообразуването, като дефинират доста по-точно броя на новопоявилите се звезди, дружно с количествата газ и прахуляк в района ", се споделя в текста на НАСА, съпътстващ фотосите. 

Ярките червени кълба, които са тъкмо до стълбовете, са млади звезди измежду сриващи се под личната си гравитация и постепенно загряващи се възли от прахуляк и газ. Подобните на лава червени петна на края на някои стълбове са изхвърлена материя от звезди, които към момента се образуват измежду прахуляк и газ, и са едвам на няколко стотици хиляди години. 

Телескопът " Джеймс Уеб ", който беше изстрелян на 25 декември 2021 година, е взаимен план на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация агенция. Той доближи дестинацията си в слънчева орбита на близо 1 милион благи от Земята месец по-късно и се чака да революционизира астрономията, като разреши на учените да надникнат по-далеч от преди и с по-голяма акуратност в космоса, до зората на познатата галактика. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР